Ofiarodawcy PDF Drukuj Email

Członkowie i Przyszłość Stowarzyszenia

Stowarzyszenie liczy w tej chwili prawie dwustu członków! Wśród nich są ofiarodawcy wspierający polską Misję regularnie lub wyjątkowo znaczącymi kwotami. Na Walnym Zgromadzeniu Stowarzyszenia 21 czerwca 2008 roku ci ostatni zostali przyjęci w poczet członków honorowych. Od października 2003 roku udało się dotąd zebrać juz ponad 70 tysięcy franków! Na poczet pokrycia części pensji Księdza wypłacono: 16.467 franków w 2005 roku, 15.365 franków w 2006 roku, oraz po ok. 20.000 franków w 2007 i 2008 roku.

Głównym beneficjentem Stowarzyszenia jest aktualnie Ksiadz Przemyslaw Jaroć. Dlatego pozwalam sobie zwrócić się z apelem o dalsze wspieranie działalności Stowarzyszenia, w szczególności przez przystąpienie do niego i regularne wpłacanie składek. Zainteresowanych proszę o kontakt w celu załatwienia niezbędnych formalności.

Prezes Stowarzyszenia

Andrzej Fornalski

Informacja o możliwych odliczeniach podatkowych wpłat na Stowarzyszenie Przyjaciół Polskiej Misji Katolickiej

Na mocy decyzji kantonalnych władz fiskalnych Stowarzyszenie Przyjaciół PMK uzyskało status organizacji użyteczności publicznej w listopadzie 2006 roku. Jest to niewątpliwy dowód uznania Władz Szwajcarskich dla roli, jaką w tutejszym społeczeństwie odgrywa Polska Misja Katolicka. Oznacza to, ze wpłaty na Stowarzyszenie mogą podlegać odliczeniu od podatku dochodowego zarówno od osób fizycznych jak i prawnych.

W ubiegłych latach nastąpiły spore zmiany w sposobie traktowania odliczeń wpłat dla organizacji użyteczności publicznej. Odliczenie od podatku federalnego wzrosło do 20% dochodu netto. Wiele kantonów uprościło zasady odliczeń, kilka zharmonizowało odliczenia od podatku kantonalnego z podatkiem federalnym, dzięki czemu całkowita kwota możliwych ulg podatkowych wzrosła znacząco. Oto w jaki sposób można uzyskać odliczenie.

Zasady ogólne

1. Można odliczyć od podatku kwoty darowizn na rzecz organizacji użyteczności publicznej zarejestrowanych w Szwajcarii. Większość kantonów określa kwotę minimalną jaką należy wpłacić, aby moc uzyskać odliczenie (np. powyżej 100 franków rocznie), oraz kwotę maksymalną podlegającą odliczeniu (np. nie więcej niż 20% dochodu netto – po innych odliczeniach ale przed darowiznami). Limity te według poszczególnych kantonów podane są w tabelce poniżej.
  2. Można odliczyć tylko wpłaty dobrowolne. Oznacza to, że w przypadku Stowarzyszeń, obowiązkowe opłaty członkowskie (czyli nasza składka członkowska w wysokości 50 franków) nie podlegają odliczeniu.
  3. Wpłaty muszą być dokonane na konto Stowarzyszenia (nr 17-392865-2) a nie na konto Misji. Misja jest organizacją podlegającą władzom kościelnym i z tego powodu wpłaty na jej konto nie podlegają odliczeniu.
  4. Wpłaty muszą być udokumentowane – należy zachować potwierdzenie wpłat przesłane na koniec roku. Nie jest konieczne dołączanie go do deklaracji podatkowej, ale czasami urząd może poprosić o dodatkową dokumentację w późniejszym terminie.

Podsumowanie

W sytuacji, w jakiej znajduje się nasza Misja, każdy wpłacony „grosik” na jej utrzymanie jest bardzo ważny. Dzięki uzyskaniu statusu Stowarzyszenia użyteczności publicznej, możemy dodatkowo skorzystać z odliczenia podatkowego co, mamy nadzieję, będzie stanowiło dodatkową zachętę do wspierania Misji.

Zwracam uwagę na to że rzeczywista kwota odliczenia zależy od całkowitych dochodów ponieważ kantony w Szwajcarii stosują stopniowe stawki podatkowe. Tak więc im większe dochody, tym większe odliczenie. Kwota odzyskana od urzędu skarbowego może się wahać od kilku do nawet 35% kwoty wpłaconej.

W przypadku osób mieszkających poza kantonem Fryburg (siedzibą Stowarzyszenia), urząd może poprosić o potwierdzenie statusu użyteczności publicznej organizacji. Nie jest konieczne dołączanie go do deklaracji podatkowej, ale może być wymagane w późniejszym terminie. Numer decyzji nadającej Stowarzyszeniu status organizacji użyteczności publicznej został podany na dole strony potwierdzenia wpłat. Jeśli dostaną państwo prośbę o dostarczenie kopii tej decyzji do urzędu skarbowego już po złożeniu deklaracji z odliczeniem, bardzo proszę o kontakt – dostarczymy wtedy wymagane potwierdzenie.

Edyta Kubska                                                                         Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

_____________________________________________________________________

Odliczenia datków dobrowolnych na rzecz organizacji użyteczności publicznej.

Referencja prawna: Art. 33, al.1 let. i LIFD; art. 9 al.2, let i LHID

Poniższa tabela podsumowuje główne zasady odliczeń w poszczególnych kantonach. Szczegółowe zasady odliczeń należy skonsultować z instrukcją podatkową w kantonie zamieszkania.

Kanton

Maksymalne odliczenie

Uwagi

Podatek federalny

Od dochodu netto.

Całość przekazanych datków w ciągu roku podatkowego powinna wynosić minimum 100 franków.

AG, BE, BS, FR, GL, NW, OW, SO, SZ,  UR, VD, ZG, ZH

AR, TI

JU

AI

Od dochodu netto.

Odliczeniu podlegają wpłaty powyżej 100 franków.

BL

Bez jakichkolwiek ograniczeń

GE, GR, VS

LU

Od dochodu netto.

Tylko wpłaty dla instytucji uwzględnionych na liście kantonalnej podlegają odliczeniu.

NE

SG

Od dochodu netto.

Odliczeniu podlegają wpłaty powyżej 500 franków.

SH

Od dochodu netto.

Całość przekazanych datków w ciągu roku podatkowego powinna wynosić minimum 200 franków.

Tylko wpłaty dla instytucji uwzględnionych na liście kantonalnej (lub www.steuern.sh.ch) podlegają odliczeniu.

TG

Od dochodu netto.

Odliczeniu podlegają wpłaty powyżej 200 franków, ale maksymalnie 8.000 franków.

Siedzibą Stowarzyszenia jest adres Polskiej Misji Katolickiej w Marly:
Chemin des Falaises 12, 1723 Marly (FR).
Tel. 026 436 44 59 ; Fax . 026 436 44 72 ;e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Deklaracja do pobrania: Pobierz!