Skład zarządu i komisji rewizyjnej PDF Drukuj Email
Na pierwszym zebraniu zarządu po wyborach Walnego zebrania wyborczego z 22-go marca 2014 oprócz prezesa Andrzeja Pazery (z Neuchatel) wybrano jednogłośnie na jego zastępcą panią Teresę Gaudart (z Fryburga), na sekretarza panią Elżbietę Grabowską (Genewa), na skarbnika pana Marcina Bryndy (Genewa), na księgową panią Edytę Kubską (Lozanna) oraz na członków zarządu panów: Mariana Chomiaka (Lozanna), Wiesława Czerskiego (Tesyn), Andrzeja Leszczyńskiego (Valais) oraz Stanisława Zawodnika (Genewa).

Równocześnie także jednogłośnie na przewodniczącą Komisji rewizyjnej wybrano panią Grażynę Mafli (Lozanna) oraz członków tejże komisji w osobach pań: Elżbieta Jasińska (Genewa), Maria Kulpa (Bazylea) oraz pana Grzegorza Dziąglewskiego (Gnadenthal)."

Issy-les-Moulineaux, 10.05. 2014

Sominaire Polonais de Paris

11, rue Jules Guesde

92-130 ISSY-LES-MOULINEAUX

Tel. 01 46 45 79 79

Fax 01 46 45 70 10
Czcigodny Ksiądz Rektor

Polskiej Misji Katolickiej w Szwajcarii

Ks. dr Krzysztof WOJTKIEWICZ

Chemin des Falaises 12

1723 MARLY-FRIBOURG

Czcigodny Księże Rektorze,

Wiadomość o śmierci Pana inżyniera Andrzeja Fornalskiego napełniła głębokim żalem jego Najbliższych, naszych Rodaków z Gnadenthal, Polonie w Szwajcarii a także i mnie osobiście. Aktualne obowiązki duszpasterskie związane z posługą wicerektora Polskiej Misji Katolickiej we Francji uniemożliwiły mi wzięcie bezpośredniego udziału w nabożeństwie żałobnym w Gnadenthal. Udam się natomiast na pogrzeb św. p. Pana Andrzeja do Warszawy. Pragnę połączyć się duchowo z Księdzem Rektorem, z Panią dr Marią Fornalską, z Przyjaciółmi Zmarłego, ze Wspólnotą w Gnadenthal przez Mszę św. w intencji Zmarłego już 11-go maja 2014 roku.

Pan Andrzej Fornalski przez dziesięciolecia wpisywał się wybitnie we współpracą Polski i Szwajcarii na polu zawodowym. Dzięki nieprzeciętnym kompetencjom reprezentował Szwajcarię, a tym samym i Polskę, na wielu forach międzynarodowych. W Polską Misję Katolicką w Szwajcarii wpisał się jako jej żarliwy apostoł świecki: tak we Wspólnocie w Gnadenthal jak i w zakresie całej Polskiej Misji Katolickiej, jako wieloletni Prezes Ogólnoszwajcarskiej Rady Duszpasterskiej, członek Ogólnoszwajcarskiej Rady Koordynacyjnej, członek Fundacji im. O. Bocheńskiego, także jako Prezes Stowarzyszenia Przyjaciól Polskiej Misji Katolickiej w Marly. Pan Andrzej Fornalski był także delegatem Polskiej Misji Katolickiej w Szwajcarii do Polskiej Rady Duszpasterskiej Krajów Zachodniej Europy.

Jakże bardzo zależało Mu zawsze na jedności Polskiego Duszpasterstwa w Szwajcarii! To między innymi dzięki Jego mozolnym i niezmordowanym wysiłkom, w ciągu czterech lat, zachowana została Misja-Matka we Fryburgu-Marly.

W Eucharystii-Dziękczynieniu zaś życie i za Apostolat św.p. Andrzeja Fornalskiego, będziemy z całego serca powierzać Jego duszę Dobremu Bogu, by obdarzył Go odpoczynkiem w niebie.

Z wyrazami wspłczucia i jedności w modlitwie

Ks. Krystian Gawron

Walne zebranie PMK 22.03.2014 PDF Drukuj Email
W dniu 24.03.2012 odbyło się kolejne walne zebranie Stowarzyszenia Przyjaciół Polskiej Misji Katolickiej w Marly. Przygotowaliśmy z tej okazji fotorelację:

Więcej artykułów…
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna > Ostatnie >>