Strona główna PDF Drukuj Email

Witamy na Stronie
Przyjaciół Polskiej Misji Katolickiej w Szwajcarii
z jej siedzibą w Marly.

Można tu znaleźć informacje i dokumenty dotyczące naszej działalności.
Mamy nadzieją, że strona dostarczy łatwiejszy dostęp do ośrodków polskich i katolickich pomoże Ci zachować swoją wiarą i tradycją na ziemiach polskich w Szwajcarii.
Zarząd Stowarzyszenia

Marzec 2019

Drodzy Członkowie i Sympatycy naszego stowarzyszenia oraz Wszyscy, do których dotrze ten tekst.

Naszym tradycyjnym zwyczajem, przy okazji  Świąt Wielkiejnocy  i Bożego Narodzenia kontaktujemy się z Państwem wysyłając życzenia świąteczne a przede wszystkim dziękujac za Wasze przywiązanie i wspieranie naszej wspólnej sprawy. Mija już ponad trzynaście lat od kiedy dzięki Państwu nasze Stowarzyszenie zapewnia stypendium dla polskiego Księdza studenta, niezbędne do zapewnienia funkcjonowania  Polskiej Misji Katolickiej w Marly, centrum koordynującego polonijną pracę duszpasterską na całej ziemi Helweckiej.

Przy powstawaniu Stowarzyszenia mieliśmy wśród nas dużą grupę najstarszych Rodaków, obecnych na tej ziemi jeszcze od czasów II-giej wojny światowej, dla których  przyjazd do Marly był wtedy jak wyjazd do samej Polski. Dzisiaj sytuacja zmieniła się radykalnie. Już tylko kilkoro z tamtego pokolenia jest jeszcze pośród nas. Nowe fale przybyłych Rodaków mają dzisiaj inne problemy, wyjazd do Polski nie sprawia już trudności i nie wszyscy zdają sobie sprawę, że koordynacyjna rola PMK stała się jeszcze ważniejsza w perspektywie przyszłości.

Naszą działalność reklamujemy w listach do Państwa i w ogłoszeniach w miesięczniku PMK „Wiadomości“.  Niestety nadal notujemy systematyczny spadek liczby osób, które  pamiętają o naszej sprawie  i z niepokojem obserwujemy, że już teraz, w lutym br 2019 musieliśmy sięgnać do  uzbieranej przez lata rezerwy, której istnienie  jest gwarancją dla władz szwajcarskich, że jesteśmy w stanie zapewnić koszta administracyjne i podatkowe związane z oficjalnym pobytem księdza–studenta.

Po naszym walnym zebraniu 23 marca  opublikujemy i roześlemy raport o obecnej sytuacji finansowej Stowarzyszenia a na razie prosimy  pamiętajcie o nas, o tej ważnej dla nas wszystkich wspólnej sprawie. Dziękujemy Wam za wszelkie wsparcie i za propagowanie wokół Was naszego  Stowarzyszenia.

Mimo wszystko dzięki Wam zarząd z nadzieją patrzy w przyszłość i załącza najlepsze życzenia radosnych Świąt Wielkanocnych.

Za zarząd

Andrzej Pazera, prezes

Szanowni Członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół Polskiej Misji Katolickiej w Marly

Czas jest nieubłagany i biegnie bardzo szybko. To już dwa lata jak jestem stypendystą Stowarzyszenia i pierwszego września rozpocząłem kolejny, trzeci  już rok pracy i posługi w Szwajcarii. Czas jest nieubłagany i ciągle płynie, ale jednocześnie jest wielkim darem od Pana Boga. I tak właśnie patrzę na ostatnie dwa lata, jak dar od Boga i ludzi. Dzięki temu okresowi jestem bogatszy o bardzo wiele nowych doświadczeń.

Na pierwszym miejscu trzeba wymienić, wręcz namacalne dotknięcie różnorodności i powszechności Kościoła. Poznanie Kościoła w Szwajcarii z jego dorobkiem, sukcesami ale też problemami. Dzięki temu moja wrażliwość duszpasterska jest całkowicie inna, szersza, bardziej otwarta, ale też wyczulona na rożne zagrożenia. Kolejnym istotnym doświadczeniem, jest praca z Polakami i na rzecz Polonii w Szwajcarii. Praca która bardzo wiele uczy, pozwala z większym szacunkiem, a czasem nawet podziwem podchodzić do ludzi, którzy na obcej ziemi starają się zachować swoja polskość. Walczą o to, żeby swoim dzieciom przekazać wiarę, polski język i kulturę. Nie mogę też pominąć tego, że dwa ostanie  lata to okazja do finalizowania pracy naukowej,  poznawania nowych języków, historii i kultury Szwajcarii, zachwyt nad pięknem przyrody i niezapomniane doznania kulinarne.

Dziękując Bogu i ludziom za czas spędzony w Szwajcarii, chcę spojrzeć w przyszłość i prosić Was drodzy Członkowie Stowarzyszenie Przyjaciół PMK o wsparcie, aby to dzieło trwało nadal, aby po mnie mogli przyjść kolejni księża, którzy nazbierają bagaż nowych doświadczeń, tak jak jest to moim udziałem. W tym miejscu pragnę też podziękować całemu Zarządowi Stowarzyszenia, za wieloletnią ofiarną i bezinteresowną pracę.

Polecam Was wszystkich w codziennej modlitwie, dwa razy w miesiącu sprawuje Eucharystie w intencji członków i zarządu stowarzyszenia, dołączam się też do życzeń, niech czas Adwentu i Bożego Narodzenia będzie czasem łaski od Pana, która wypełni nasze serca.

ks. Łukasz Szydełko

Nie zapominajmy o naszej stronie internetowej : www.stowarzyszenieprzyjaciolpmkwmarly.com, czytajmy „Wiadomości” PMK, bo to naprawdę wielka i piękna sprawa, że działa to nasze tak ważne dla nas wszystkich i Polskiej Misji Katolickidej Stowarzyszenie.

Za Zarząd i Komisję rewizyjną

Andrzej Pazera, Prezes

Jesteśmy w internecie pod linkiem www.stowarzyszenieprzyjaciolpmkwmarly.com
Dziękujemy za poświęcenie czasu na przeczytanie i przemyślenie tych kilkunastu zdań, które do Państwa kierujemy.
Życzymy radosnych Świąt Wielkiej Nocy, Świąt Zmartwychwstania Naszego Pana,
w którym żyjemy i do którego wszyscy zmierzamy.
Zarząd Stowarzyszenia

Stowarzyszenie Przyjaciół Polskiej Misji Katolickiej w Szwajcarii
Na dzień dzisiejszy jesteśmy jedyną ogólnoszwajcarską organizację zrzeszającą
polskich katolików w Szwajcarii.
Chcesz być informowany o działaniu polonijnego duszpasterstwa w Szwajcarii?
Chcesz pomagać utrzymać przy życiu tutejszą Polską Misję Katolicką
i interesuje Cię Jej przyszłość?
Chcesz mieć swój wkład w Jej działalność?
Popierasz fundowanie stypendium dla polskiego księdza?
Interesuje Cię jak dysponujemy wpłatami naszych darczyńców?
Jesteś wdzięczny za istnienie polskiej Kaplicy i domu PMK w Marly?